RSS

Cartea lui Iona (cap 2)

11 ian.

„Rugaciunea lui Iona”

In postul trecut, am vorbit despre trimiterea lui Iona, si despre fuga lui spre Tars, si cum Dumnezeu a intervenit si l-a invatat pe Iona o lectie. Ceea ce este interesant in primul capitol, este ca Iona nu se ia la cearta cu Dumnezeu. El nu spune cu gura mare: „Nu ma duc!!!”, si nu pune tot felul de motive. Ci pur si simplu o ia in directia opusa.

Acum insa, privim la capitolul 2 al cartii Iona, la rugaciunea care o face din interiorul pestelui. Dumnezeu i-a cerut lui Iona un lucru relativ simplu pentru un profet cu experienta. „Cheama la pocainta pe poporul din Ninive!” Asiria era unul din cele mai crude popoare din acea perioada, probabil cel mai crud. Acestia traiau o viata plina de mandrie, neascultare, egoism, nesupunere fata de Dumnezeu. Si ceea ce este foarte interesant aici, este ca Iona avea aceleasi caracteristici in momentul in care a fost trimis de Dumnezeu. In urma actiunilor pe care le face Iona, Dumnezeu intervine intr-un mod „crunt” am zice noi. Dumnezeu il smereste pe Iona din mandria pe care o avea. Il pune intr-o pozitie joasa de tot. Stiti de ce? Pentru ca Iona nu-L cunostea in totalitate pe Dumnezeu. El credea ca daca fuge destul de mult, Dumnezeu nu-L va mai vedea, si nu va mai stii de el. Psalmul 139:7 – „Unde ma voi duce departe de Duhul Tau si unde voi fugi departe de fata Ta?”

Faptul ca Dumnezeu il salveaza pe Iona, reda lucruri extraordinare despre Dumnezeu. Arata bunatatea lui Dumnezeu, indurarea Lui, harul Lui. De multe ori luam aceste lucruri ca fiind atat de ieftine, pentru ca ne-am obisnuit sa le spunem tuturor. Aceste lucruri au insemnatate extraordinara.  Si unul din cele mai ordinare lucruri care le invat personal de-aici, este ca Dumnezeu este un Dumnezeu care ofera si a doua sansa. Poate Dumnezeu ti-a dat N-sprezece sanse, si ai luat lucrul acesta foarte ieftin. Nu stiu de cate ori ai respins sansa pe care ti-o da Dumnezeu, dar sa stii, cu Dumnezeu nu te joci. Ori esti cu El, de partea lui, in conformitate cu Cuvantul Sau, ori esti cu lumea. Matei 6:24 – „Nimeni nu poate sluji la doi stapani. Caci sau va uri pe unul si va iubi pe celalalt; sau va ţine la unul si va nesocoti pe celalalt; nu puteti sluji lui Dumnezeu si lui Mamona.”

Cand Iona este in stramtorare, rosteste o rugaciune; una foarte interesanta. El nu striga dupa ajutor, si nu „nebuneste” pentru faptul ca se afla intr-un peste, ci rosteste o rugaciune de lauda. Vs. 9 – „Eu insa Iti voi aduce jertfe cu un strigat de mulţumire, voi implini juruinţele pe care le-am facut. Mantuirea vine de la Domnul.” El a inteles ca daca este viu in pantecele pestelui, are o garantie a salvarii lui, si pentru lucrul acesta da slava si glorie Numelui lui Dumnezeu.

Iona nu a ascultat de Dumnezeu, si Dumnezeu se foloseste de un personaj foarte interesant ca sa-l invete pe Iona o lectie de viata. Personajul este pestele. Este posibil ca Dumnezeu sa-i fi spus: „Peste, am o misiune extrem de importanta pentru tine. Am un rob care nu m-a ascultat, si vreau sa-i arat o lectie a ascultarii prin tine. Mergi, il inghiti, dar ai grija de el cat timp va fi in pantecele tale. Si cand o sa-ti spun sa-l eliberezi, il duci aproape de mal ca sa nu-l manance alta fiinta marina. Ne-am inteles?”

Cateva lucruri pe care le putem invata din acest capitol:

1. De multe ori, Dumnezeu trebuie sa il aduca pe un om in pozitia cea mai joasa, ca sa-l faca pe om sa priveasca in sus.

2. Daca vrem ca ceilalti din jurul nostru, sa se pocaiasca privind la viata noastra, la exemplul nostru, trebuie ca noi sa fim cei care ne pocaim intai.

Si in incheiere vreau sa prezint cateva consecinte ale fugii de raspundere:

1. Cand fugim de raspundere, pierdem privilegiul de a fi in parteneriat cu Dumnezeu. Iona probabil se temea ca Dumnezeu il va lasa si nu-l va proteja cand va merge acolo. Dar Dumnezeu a promis de multe ori lucrul acesta: Matei 28:20 – „Si invatati-i sa pazeasca tot ce v-am poruncit. Si iata ca Eu sunt cu voi in toate zilele, pana la sfarsitul veacului.”

2. Alegerile pe care le facem pot avea efecte daunatoare asupra multor persoane. Faptul ca Iona n-a vrut sa se duca, putea sa duca la distrugerea oamenilor din Ninive. Dumnezeu avea de gand sa-i distruga, sa nimiceasca poporul din Ninive de pe fata pamantului, si pentru ca Iona nu voia sa se duca, putea duce la lucrul acesta.

3. Daca fugim de raspundere, riscam sa pierdem increderea si integritatea. „Voi sunteti sarea pamantului. Dar daca sarea-si pierde gustul …” Daca ne pierdem „gustul” de crestini, nu suntem cu nimic mai mult decat paganii si decat cei rai.

Si ca sa nu ramanem in gandurile acestea pesimiste, vestea buna este ca, Dumnezeu poate sa-ti ofere o a doua sansa. Dar intai, TU trebuie sa te pocaiesti!!!

BIBLIOGRAFIE:

 • Biblia cu explicatii, traducere Dumitru Cornilescu
 • TUTAC, Samy – „Liber pe contrasens.”
 • ESV, Study Bible (English Standard Version)
Reclame
 
2 comentarii

Scris de pe 11 ianuarie 2013 în Interesant, Meditatii

 

2 răspunsuri la „Cartea lui Iona (cap 2)

 1. Neclintit

  16 ianuarie 2013 at 11:30

  Pace, as vrea sa va intreb daca ai fi disponibil sa ne puneti bannerul nostru la tine pe site iar noi va vom adauga in lista noastra de site’uri la care lucram. Astept raspuns pe deneclintit@yahoo.com . Multa pace.

   
  • crestiniromani

   16 ianuarie 2013 at 15:35

   Pace! Desigur, o sa-l postam pe pagina noastra, doar sa-mi trimiteti link-ul banner-ului! Al nostru il puteti gasi pe pagina „Parteneri”. Acolo o sa-l postam si pe al dumneavoastra! Multa binecuvantare!!

    

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: