RSS

Iarta ca sa fii iertat!

10 Oct

Matei 18:21-22

„Atunci Petru s-a apropiat de El si I-a zis: ‘Doamne, de cate ori sa iert pe fratele meu cand va pacatui impotriva mea? Pana la sapte ori?’ Isus i-a zis: ‘Eu nu-ti zic pana la sapte ori, ci pana la saptezeci de ori cate sapte.'”

De ce am numit subiectul articolului „Iarta ca sa fii iertat!”: M-am gandit la rugaciunea „Tatal nostru”; cu siguranta o stim pe derost. Aduceti-va aminte de aceasta parte a rugaciunii: „si ne iarta noua gresalele noastre, precum si noi iertam gresitilor nostrii.”

As dori sa ma concentrez asupra acestei secvente a rugaciunii, si sa fac referire la pilda celor doi datornici: Matei 18:23-35. Pe scurt: un om avea datorie la imparat, zece mii de galbeni. Dar acesta n-avea cum sa plateasca aceasta datorie, si imparatul i-a zis sa vanda copiii, nevasta si tot ce are ca sa-si plateasca datoria. Dar acesta a inceput sa planga si sa ii ceara ingaduinta inca cateva zile sa apoi sa-i plateasca datoria. Imparatului i s-a facut mila de el, si l-a lasat sa plece, iertandu-i datoria.

Omul a iesit afara, si s-a intalnit cu un tovaras de munca, iar acesta ii datora omului o suta de lei. Omul l-a luat pe acesta de gat spunandu-i sa-i plateasca datoria, dar acesta nu putea, pentru ca nu avea de unde. Dar acesta l-a aruncat in temnita pana cand ii va plati datoria. Tovarasii lui, vazand acestea au mers la imparat si i-au spus cele intamplate. Imparatul s-a maniat, pentru ca el i-a iertat datoria omului, dar omul nu a iertat datoria tovarasului sau. Si astfel l-a pus pe mana chinuitorilor pana cand ii va plati datoria.

Ei, la fel se intampla si cu noi. Isus ti-a iertat pacatele la Golgota cand a murit, si, la fel este datoria noastra sa iertam pe ceilalti din jurul nostru, indiferent daca este prieten, si cu atat mai mult, frate. Daca iti ceri iertare pentru pacatul savarsit, dar tu nu ierti, n-ai facut nimic. Atunci cand te rogi „Tatal nostru” si spui cuvintele „si ne iarta noua pacatele noastre, precum si noi iertam gresitilor nostri”, si tu nu implinesti ceea ce rogi, inseamna ca ti-ai semnat condamnarea la moarte, pentru ca te rogi pentru iertare, dar nu o primesti, pentru ca tu nici macar n-o oferi.

Cand ierti trebuie sa-ti iai urmatoarele angajamente:

 • nu te mai focalizezi asupra celor intamplate, adica sa uiti ceea ce ti-a facut un prieten, sau chiar fratele tau;
 • nu folosi ceea ce s-a intamplat impotriva celui ce ti-a gresit, indiferent de cat de mult ai vrea sa faci lucrul acesta;
 • nu vorbi cu altcineva despre incident/intamplare, pentru ca asa savarsesti un pacat (murmurarea);
 • nu permite ca ceea ce s-a intamplat sa va strice relatia in viitor;

Poate spui: „L-am iertat, dar relatia noastra nu mai este aceeasi.” Pot sa-ti spun ca nu l-ai iertat. In momentul in care ierti, uiti. Adica, dupa ce ai iertat, cand va aduce el in discutie ceea ce s-a intamplat, sa-i spui: „Habar n-am despre ce vorbesti!” Dumnezeu iarta si uita. Daca nu faci asemenea, nu primesti iertarea de la Dumnezeu.

Iertarea este o decizie, care este facuta la trei nivele: la nivel de gandire, si anume sa inveti sa te rogi pentru cel ce ti-a gresit; la nivel de vorbire, adica sa il vorbesti de bine pe cel ce ti-a gresit, ti-a facut rau sau te-a vorbit de rau: Luca 6:27-28 – „Dar Eu va spun voua care Ma ascultati: Iubiti pe vrajmasii vostri, faceti bine celor ce va urasc, binecuvantati pe cei ce va blestema, rugati-va pentru cei ce se poarta rau cu voi.”; si la nivel de fapta. Toate aceste trei principii/nivele sunt pazate pe versetele de mai sus. Roaga-te, vorbeste, si fa bine celui ce-ti face rau/te vorbeste de rau etc.

IARTA CA SA FII IERTAT!!!

 
Un comentariu

Scris de pe 10 Octombrie 2012 în Meditatii

 

Un răspuns la „Iarta ca sa fii iertat!

 1. Maria for3ver**

  16 Noiembrie 2012 at 21:42

  intr’adevar , „a ierta” inseamna „a trece peste”. uneori pana si mie imi vine greu a ierta pe cineva, dar apoi ma gandesc in sinea mea la faptul ca si eu am fost iertata la randul meu si nu de oricine, ci de Cel care mi’a dat viata si m’a rascumparat. E o binecuvantare sa poti sa ierti si merita. oricat de greu pare, pana la urma datoria ta este sa ierti ca sa iti primesti rasplata promisa.. un bun exemplu il avem pe David din Biblie, care i’a crutat viata lui Saul, iertandu’l pentru cat de mult l’a necajit. 1 Samuel, 24:11, 12, 13. GBU all. 😉

   

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: