RSS

Lacomia

13 Sep

As dori sa fac referire la unul dintre pacatele care dau nastere altor pacate (mandria, lacomia, murmurarea). M-as referi in special la lacomie. Lacomia inseamna sa-ti doresti lucruri. As da cateva exemple de lucruri pe care lacomia il determina pe om sa si le doreasca.

  • Lacomia inseamna sa doresti lucruri gresite. Poate te gandeai ca Asta stiam si eu. Da, poate stiai si tu, dar, poate doreai si tu lucruri gresite. Un exemplu clar este sa doresti sa detii controlul pentru a fi in centrul atentiei. Acesta este un lucru gresit
  • Lacomia inseamna sa doresti lucruri BUNE dar din motive gresite. Poate zici “Lucruri bune?!”. Da, lacomia poate insemna sa iti doresti si lucruri bune. De exemplu, doresti sa fii un lider spiritual, un prezbiter. Este o experienta extraordinara sa fii un lider spiritual, dar poate tu doresti asta doar ca sa fii cunoscut in biserica, sau sa fii activ, sa nu stai in banca ta. Acesta este un motiv gresit!
  • Lacomia inseamna sa doresti lucruri BUNE dar intr-o masura nepotrivita. Aici putem lua exemplul banilor. Banul este un lucru bun. Cu ei iti intretii traiul. In 1 Timotei 5:8 spune “Daca nu poarta cineva grija de ai lui, si mai ales de cei din casa lui, s-a lepadat de credinta si este mai rau decat un necredincios.” Banii sunt esentiali in viata de zi cu zi. Dar daca tu nu te gandesti la altceva decat la acest lucru, atunci deja au luat stapanire pe viata ta. 1 Timotei 6:9-10 spune “Cei ce vor sa se imbocateasca, dimpotriva, cad in ispita, in lat si in multe pofte nesabuite si vatamatoare, care cufunda pe oameni in prapad si pierzare. / Caci iubirea de bani este radacina tuturor relelor; si unii, care au umblat dupa ea, au ratacit de la credinta si s-au strapuns singuri cu o multime de chinuri.” Daca tu, pui un lucru mai presus de Dumnezeu, nu va reusi sa-ti satisfaca dorinta de implinire pe care El a asezat-o in noi.

Dupa mandrie, lacomia este cel mai periculos pacat. Lacomia devine pacat atunci cand ii cedezi, pentru ca cedarea este pacat. Sa va dau un exemplu: stai in fata frigiderului, si stii ca inauntru se afla un tort. Tu stii ca nu este bine sa mananci acel tort din mai multe motive, fie ca ai mancat prea mult dulce in acea zi, fie ca ai probleme cu pancreasul, fie ca ai diabet, dar cu toate acestea tu doresti foarte mult sa mananci acea bucata de tort. Il scoti din frigider, te uiti la el si vezi ca are foarte multa ciocolata si fructe ispititoare prin el. Si iai lingura, iai o bucatica si o bagi in gura. Este suficient sa incepi in ceea ce ai staruit, pentru ca este foarte greu sa te mai opresti dupa aceea.

Cand staruiesti intr-o dorinta, sa cedezi, este doar o chestiune de timp. Dupa ce ai fost ispitit, in orice moment poti sa cazi. Cand iti concentrezi toata atentia asupra acelui lucru, e ca si cum te-ai agata cu unghiile de marginea prapastiei. Uitati-va la poporul Israel, cand era in pustie. In Numeri 11:4-5, Cuvantul lui Dumnezeu spune ca ei incepeau sa staruie in dorinta lor. Ei doreau carne, pentru ca se saturase de mana ce le-o dadea Domnul. Este ca si cum i-ar fi spus lui Dumnezeu: “Esti jalnic Doamne, nu este de-ajuns doar mana aceasta. Ne-am saturat, mai da-ne carne.” Uitati-va cum i-a rasplatit Dumnezeu pentru ceea ce-au facut ei, in Numeri 11:10 (d.p.) “Dumnezeu s-a aprins cu tarie.” Daca esti lacom, sa stii ca Dumnezeu stie, si s-ar putea sa se aprinda de manie impotriva ta. Sa ai grija la acest lucru!

De ce uraste Dumnezeu lacomia? Pentru ca la originea lacomiei, sta respingerea suficientei lui Dumnezeu. Poporul Israel spunea “Doamne, nu este de-ajuns!” , doreau ceva in plus fata de mana care o aveau, fata de conditiile pe care le aveau. Problema noastra nu este ca nu Il vrem pe Dumnezeu, ci ca Il vrem, dar mai vrem ceva in plus pe langa aceasta. Ce ii spune Dumnezeu lui Pavel? “Harul Meu iti este deajuns”. In 1 Timotei 6:6 Cuvantul lui Dumnezeu spune ca “Negresit, evlavia insotita de multumire este un mare castig”. Eu ma rog ca Dumnezeu sa ne ajute sa simtim si sa spunem ca El este suficient pentru noi. 1 Timotei 6:7 “Caci noi n-am adus nimic in lume si nici nu putem sa luam cu noi nimic din ea.”

 
Scrie un comentariu

Scris de pe 13 Septembrie 2012 în Meditatii

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: