RSS

Exista trei ceruri?

12 sept.

Am gasit in Biblie un pasaj foarte interesant, si m-am documentat pe mai multe site-uri si am scris un articol despre acesta: pasajul este gasit in 2 Corinteni 12:2-4 – “Cunosc un om in Hristos care, acum paisprezece ani, a fost rapit pana in al treilea cer (daca a fost in trup, nu stiu, daca a fost fara trup, nu stiu: Dumnezeu stie). Si stiu ca omul acesta (daca a fost in trup, nu stiu: Dumnezeu stie), a fost rapit in rai, si a auzit cuvinte, care nu se pot spune, si pe care nu-i este ingaduit unui om sa le rosteasca.”

Asadar, conform versetelor pe care le-am gasit in Biblie, am descoperit ca exista trei ceruri. As dori sa le luam pe fiecare pe rand cu baza Biblica:

• Primul cer: Atmosfera pamantului
• Al doilea cer: Spatiul extraterestru (universul observabil)
• Al treilea cer: Tronul lui Dumnezeu
Primul cer: Atmosfera pamantului:
 • Deuteronom 11:17 – “Caci atunci Domnul S-ar aprinde de manie impotriva voastra; ar inchide cerurile si n-ar mai fi ploaie; pamantul nu si-ar mai da roadele si ati pieri curand din tara aceea buna pe care v-o da Domnul.”
 • Deuteronom 28:12 – “Domnul iti va deschide comoara Lui cea buna, cerul, ca sa trimita tarii tale ploaie la vreme si ca sa binecuvanteze tot lucrul mainilor tale: vei da cu imprumut multor neamuri, dar tu nu vei lua cu imprumut.”
 • Judecatori 5:4 – “Doamne, cand ai iesit din Seir, cand ai plecat din campiile Edomului, Pamantul s-a cutremurat, cerurile au picurat, si norii au turnat ape cu galeata;”
 • Faptele apostolilor 14:17 – “Macar ca, drept vorbind, nu S-a lasat fara marturie, intrucat v-a facut bine, v-a trimis ploi din cer si timpuri roditoare, v-a dat hrana din belsug si v-a umplut inimile de bucurie.”

Al doilea cer: Universul observabil:

 • Psalmul 19:1,4(b),5,6 – “Cerurile spun slava lui Dumnezeu, si intinderea lor vesteste lucrarea mainilor Lui. In ceruri El a intins un cort soarelui.Si soarele, ca un mire care iese din odaia lui de nunta se aruna in drumul lui cu bucuria unui viteaz: rasare la un capat al cerurilor, si ispraveste la celalalt capat.”
 • Ieremia 8:2 – “Le vor intinde in fata soarelui, in fata lunii si in fata intregii ostiri a cerurilor, pe care le-au iubit ei, carora le-au slujit (…).”
 • Ieremia 10:2 – “Asa vorbeste Domnul: „Nu va luati dupa felul de vietuire al neamurilor si nu va temeti de semnele cerului, pentru ca neamurile se tem de ele.”
 • Naum 3:16 – “Negustorii tai sunt mai multi decat stelele cerului, s-au ingramadit ca puii de lacusta care isi intind aripile si zboara.”
 • Evrei 11:12 – “De aceea, dintr-un singur om, si inca un om aproape mort, s-a nascut o samanta in mare numar, ca stelele cerului, ca nisipul de pe malul marii, care nu se poate numara.”
 • Isaia 13:10 – “Caci stelele cerurilor si Orionul nu vor mai straluci; (…).”

Al treilea cer: Raiul:

 • Psalmul 2:4 – “Cel ce sade in ceruri rade, Domnul Isi bate joc de ei.”
 • Matei 5:16 (part. 2) – “(…) , si sa slaveasca pe Tatal vostru care este in ceruri.”
 • Deuteronom 10:14 – “Iata, ale Domnului Dumnezeului tau sunt cerurile si cerurile cerurilor, pamantul si tot ce cuprinde el.” (Argument pro, pentru existenta mai multor “ceruri”)
 • Faptele Apostolilor 7:49 – “Cerul este scaunul Meu de domnie, si pamantul este asternutul picioarelor Mele. Ce fel de Casă Imi veti zidi voi Mie, zice Domnul, sau care va fi locul Meu de odihna?”
 • Isaia 66:1 – “Asa vorbeste Domnul: „Cerul este scaunul Meu de domnie, si pamantul este asternutul picioarelor Mele! Ce Casa ati putea voi sa-Mi ziditi si ce loc Mi-ati putea voi da ca locuinta?””
 • Geneza 24:7 – “Domnul Dumnezeul cerului, care m-a scos din casa tatalui meu si din patria mea (…).”
 • Ioan 1:51 – “Apoi i-a zis: „Adevarat, adevarat va spun ca, de acum incolo, veti vedea cerul deschis si pe ingerii lui Dumnezeu suindu-se şi coborandu-se peste Fiul omului.“”

Termenii de ceruri sunt mai bine intelesi in Geneza, in momentul in care au fost create:  Geneza 1:6-8 – “Dumnezeu a zis. “Sa fie o intindere intre ape si ea sa desparta apele de ape.” Si Dumnezeu a facut intinderea, si ea a despartit apele care sunt dedesuptul intinderii, de apele care sunt deasupra intinderii. Si asa a fost. Dumnezeu a numit intinderea cer. Astfel a fost o seara, si apoi a fost o dimineata: aceasta a fost ziua a doua.”

Unii creationisti au interpretat gresit aceste doua versete datorita potopului lui Noe. Ei spuneau ca apa din nori nu putea sa cada pe pamant timp de 40 de zile, astfel a cazut apa si de deasupra intinderii. Dar acest lucru este dovedit gresit conform versetelor de mai jos: Geneza 1:14-16 – “Dumnezeu a zis: “Sa fie niste luminatori in intinderea cerului, ca sa desparta ziua de noapte; ei sa fie niste semne care sa arate vremile, zilele si anii; si sa slujeasca de luminatori in intinderea cerului, ca sa lumineze pamantul.” Si asa a fost. Dumnezeu a facut cei doi mari luminatori, si anume: luminatorul cel mai mare ca sa stapaneasca ziua, si luminatorul cel mai mic ca sa stapaneasca noaptea; a facut si stelele.” – Putem deduce din acest verset ca luminatorii (soarele si luna) se afla in intindere (sau tarie). Deci in intindere se afla galaxiile, stelele, planetele, satelitii naturali. Deci rezulta ca nu putea sa vina apa de deasupra acestor lucruri din intindere.

Totusi exista apa deasupra intinderii. „Laudati-L pe El cerurile cerurilor si apa cea mai presus de ceruri.” (Psalmi 148:4) Avem si o poza, si o sa intelegeti mai multe din ea:

Dar ce sunt apele de deasupra tariei? Am gasit cateva versete Biblice, care vorbesc despre aceasta:

 • „Si inaintea tronului, ca o mare de sticla, asemenea cu cristalul. Iar in mijlocul tronului si imprejurul tronului patru fiinte, pline de ochi, dinainte si dinapoi.” (Apocalipsa 4:6)
 • “Laudati-L pe El cerurile cerurilor si apa cea mai presus de ceruri.” (Psalmi 148:4)
 • “Dumnezeu a zis. “Sa fie o intindere intre ape si ea sa desparta apele de ape.” Si Dumnezeu a facut intinderea, si ea a despartit apele care sunt dedesuptul intinderii, de apele care sunt deasupra intinderii.” (Geneza 1:6-7)
 • “Si am vazut cer nou si pamant nou. Caci cerul cel dintai ai pamantul cel dintai au trecut; si marea nu mai este.” (Apocalipsa 21:1)

Sa fie toate exact cum le-am prezentat aici? Nu stim sigur. Dar cu siguranta exista trei ceruri. Nu stim cu siguranta daca au fost cele care le-am prezentat aici. Vom vedea cand vom ajunge in al treilea cer!

Reclame
 
2 comentarii

Scris de pe 12 septembrie 2012 în Meditatii

 

2 răspunsuri la „Exista trei ceruri?

 1. adrian feofil

  8 octombrie 2014 at 20:19

  daca cauti ADEVARUL , gasesti explicatia „cerurilor” (Lumi) in vechea intalepciune evreiasca, „Kabbalah”. succes.

   
 2. adrian feofil

  8 octombrie 2014 at 20:23

  p.s. apele reprezinta oameni. Apoi mi-a zis: „Apele pe care le-ai vazut, pe care sade curva, sunt noroade, gloate, neamuri si limbi. (Apoc.17:15)

   

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: