RSS

“Stiinta versus Crestinism” sau ”Stiinta + Crestinism”?

11 sept.

Ideea urmatoare este foarte raspandita in zilele noastre: oamenii de stiinta nu cred in Dumnezeu, sau stiinta si crestinismul se bat cap in cap. Asa a fost dintotdeauna? Haideti sa vedem unde a aparut stiinta moderna.

Stiinta moderna a aparut in civilizatia occidentala. Marele om de stiinta Loreen Eiseley ne spune motivul: “Lumea crestina este cea care a dat in definitiv nastere intr-un mod clar, articulat metodei experimentale a stiintei insesi.” In contrast cu celelalte religii, crestinismul vede lumea ca un produs natural al unui creator care ne invita sa descoperim aceasta creatie, asadar, lumea este un loc deschis explorarii si descoperirilor.

Stiinta moderna a aparut prin secolul al XV-lea si marea majoritate a oamenilor de stiinta erau crestini:

  • Johannes Kepler (1571-1630) – A fost descris ca „omul ce a început procesul prin care superstitia a fost înlocuitã cu ratiunea” datoritã marii sale opere si descoperiri în domeniul astronomiei. El si-a rezumat crezul afirmând: „Sunt crestin”. L-a recunoscut pe Dumnezeu drept „Creatorul plin de bunãvointã care a adus în fiintã natura din nimic.
  • Sir Isaac Newton (1642 – 1727) – Probabil cel mai mare om de stiinta. El a scris: „Am convingerea fundamentalã cã Biblia este Cuvântul lui Dumnezeu, scris de oameni insuflati de Dumnezeu. Studiez zilnic Biblia.”
  • Michael Faraday (1791-1867) – A fost un pionier în domeniul pe atunci încã necunoscut al electricitãtii. Este inventatorul generatorului electric si al transformatorului electric.
  • Samuel Morse (1791-1872) – A inventat telegraful si codul Morse ce-i poartã numele. Cuvintele primului mesaj telegrafic transmis oficial au fost alese din Biblie: „Ce lucruri mari a fãcut Dumnezeu!” (Cartea Numeri 23:23)
  • Louis Pasteur (1822-1895) – A pus bazele noii stiinte a microbiologiei si bacteriologiei. A inventat vaccinarea, imunizarea si pasteurizarea, datoritã cãrora au fost salvate vietile atâtor oameni.  A afirmat: „Cu cât studiez mai mult natura, cu atât sunt mai uimit de lucrarea Creatorului.”

Desigur, sunt si altii dar cestia sunt doar cativa cei care au adus contributii semnificative, chiar esentiale stiintei. Pana in anul 1896 nu exista aceasta idee conform careia stiinta neaga existenta lui Dumnezeu.

Totul a inceput cu o carte scrisa de Andrew Dickson White, intitulata “O istorie a razboiului dintre stiinta si teologie in crestinism). In prima jumatate a secolului 20 aceasta idee a fost foarte raspandita insa in a doua jumatate a secolului XX, istoricii si oamenii de stiinta au realizat ca aceasta idee este doar un mit. Astazi, aceasta carte este considerata, de catre experti, o gluma proasta dar printre oamenii de rand, mitul a ramas. Istoria consemneaza faptul ca religia crestina a pus la dispozitie cadrul conceptual in interiorul caruia stiinta moderna s-a nascut si s-a dezvoltat.

Filosofii stiintei din a doua jumatate a sec XX recunosc ca intregul demers stiintific se bazeaza pe anumite ipoteze sau presupozitii care nu pot fi dovedite stiintific dar care apartin viziunii crestina asupra lumii: legile logicii, caracterul ordonat al lumii exterioare, fiabilitatea facultatilor noastre cognitive de cunoastere a lumii, validitatea rationamentelor inductive, etc. In urma acestor argumente, putem afirma cu tarie ca crestinismul este un aliat al stiintei.

Reclame
 
Scrie un comentariu

Scris de pe 11 septembrie 2012 în Religii, Stiinta

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: