RSS

Aventura incredibila a celor 3 pescari mexicani

11 sept.

Lucio Rendon, Salvador Ordonez şi Jesus Eduardo Vidana, 3 pescari care peste noapte au devenit celebri, fara macar sa vrea.  Aventura lor a fost subiectul principal a numeroase talk-shouri, emisiuni, articole si editoriale. Atunci cand parea ca totul e pierdut, speranta si vointa si-a aratat adevarata putere.

Actiunea care a surprins o lume intreaga, s-a desfasurat intr-o modesta barga, lunga de doar cativa metri lungime. Pe data de 28 Octimbrie 2005, cinci pescari se îmbarcau din portul San Blas, situat pe coasta de vest a Mexicului. Se pregateau pentru o zi obisnuita de pescuit. Iesira la pescuit de rechini, conform veştilor care circulau repede între pescari, în apele din apropiere fuseseră observate populaţii de rechini, iar eroii noştri nu vroiau să rateze ocazia de a-şi rotunji veniturile modeste.

Ca niste pescari cu experienta, si-au pregatit toate momelile si ustensilele necesare pentru acea zi de pescuit. Observand numarul impresionant de rechini, au lasat plasele in locul respectiv, avand in gand ca ziua urmatoare sa vina sa ia captura. Mare le-a fost mirarea cand, a doua zi, s-au intors exact in acel loc, si nu au mai gasit nici urma de plasa, momeala, si, mai ales rechini. Toate acestea au disparut fara urma in abisul albastru al oceanului.

Decizia gresita care au luat-o, a fost ca sa caute acele lucruri pe care, spun ei ca rechinii le-au luat si ca vor fi prin apropiere. In cateva ore, ei au hoinarit prin apele golfului, nedandu-si seama ca in rezervor combustibilul era pe terminate. Barca nu a fost echipata corespunzator cu vasle si alte chestii, nu au avut o sursa secundara de energie, ceea ce a fost momentul declansarii actiunii. In momentul in care combustibilul era terminat, erau deja mult prea departe de tarm ca sa fie vazuti de cineva. Si cum niciun rau nu vine singur vreodata, s-au ivit curentii maritimi si vantul, ceea ce era combinatia perfecta pentru a-i indeparta de tarm. In 15 minute tarmul parea cel mai indepartat loc de pe fata pamantului.

Cum ei ieseau in fiecare dimineata la pescuit, pentru a se intoarce seara, barca nu era asigurata cu provizii atat de multe.  In acel moment, proviziile le ajungeau pentru 4 zile. Panica cea mai mare care s-a instalat in sufletul lor era lipsa de apa. Dupa 3 zile, fiind extrem de insetati, ratiunea i-a parasit si au inceput sa bea apa din mare. Cu ultimele lor sclipiri de ratiune, au intocmit un plan care era “redadator de viata.” Au taiat fundul bidoanelor in care fusese combustibilul, le-au spalat bine si s-au rugat staruitor pentru ploaie. Dumnezeu a trimis ploaie, si bidoanele s-au umplut, astfel s-au acumulat 200 litri de apa care le-au redat speranta pana la urmatoarele ploi. Dar cum foamea nu se lasa mai prejos, a inceput sa-si arate si ea coltii. Conform spuselor lui Lucio Rendon: “Nu am simţit în viaţa mea o senzaţie de foame atât de puternică. Era cumplit, dincolo de imaginaţie; toată luna noiembrie, spre exemplu, am reuşit să mâncăm doar de două ori”.

Chinuiti fiind de foame, au petrecut momente de cosmar. Prima lor masa “consistenta”, a fost cand pescarii au prins o testoasa. Mai intai i-au taiat capul si au baut sangele. Oamenii sufereau de malnutriţie şi avitaminoză avansată, iar sângele ţestoasei, cu substanţele nutritive şi mineralele din el, i-a salvat de o anemie fatală. Dupa acee, carnea testoasei a fost impartita frateste in 5 si consumata cruda, din lipsa de foc.

Cu toate acestea, 2 dintre ei au murit. Lucio Rendon, Salvador Ordonez şi Jesus Eduardo Vidana, supravieţuitorii, le-au aruncat trupurile peste bord. Cei 3 supravietuitori, au negat orice acuzatie de canibalism, jurand ca si-au aruncat prietenii peste bord. Până în momentul în care au fost salvaţi, cei trei supravieţuitori au declarat că au mâncat un număr de 103 ţestoase marine şi, după cele 3 zile de sete, au beneficiat de apă de ploaie din belşug. “În afară de ţestoase, am mâncat câţiva pescăruşi, raţe şi peşti pe care am reuşit să-i prindem. Toate acestea le-am consumat crude, şi sper ca în viaţa mea să nu mai văd carne crudă. Am băut apă de ploaie, deoarece ploua aproape zilnic; în două rânduri a plouat atât de abundent, încât precipitaţiile erau să ne scufunde barca”, declară Jesus Vidana într-un interviu acordat canalului mexican Televista.

Cu ajutorul apei sarate, cei 3 au sarat surplusul de carne si au incercat sa-l usuce in vant. Dar procedeul nu le-a reusit si au fost nevoiti sa se intoarca la vechea carne cruda. Mai tarziu, dupa ce au fost salvati au descoperit ca supravietuirea lor s-a datorat carnii crude pe care au consumat-o. Acesta a fost şi motivul pentru care nu s-au îmbolnăvit de scorbut, o temută maladie provocată de deficitul grav de vitamina C. Cantităţile mari de carne de peşte şi ţestoasă consumată în stare crudă erau surse excelente de vitamina C.

Calvarul lor avea sa ia sfarsit abia dupa 9 luni de deriva dureroasa pe apele Pacificului. Salvarea a avut loc in momentul in care ei nu mai avusera nicio speranta. Pe data de 9 august 2006, barca lor a fost identificată undeva în apele din zona coastelor de nord ale Australiei! Barca lor a fost gasita cu ajutorul unui radar care apartinea unui vas de pescuit. Au fost in sfarsit salvati dupa 9 luni. In aceste 9 luni au calatori 8000 de km, din Mexic spre Australia. Cei trei erau epuizaţi, subnutriţi, anemici, demoralizaţi, totuşi trăiau, erau perfect conştienţi şi puteau comunica fluent şi coerent.

Pe data de 25 august erau deja în Mexic, unde au urmat tratamente medicale specifice. Rudele, care-i crezuseră morţi de mult, erau acum fericite şi sigure că un miracol s-a întâmplat celor trei, pe care poate nu întâmplător îi chema Jesus, Salvador (salvator, mântuitor), şi Lucio (lumină). Adevărul îl cunosc cu siguranţă doar cei trei supravieţuitori demni de Cartea Recordurilor.

Sursa, descopera.ro

Reclame
 
Scrie un comentariu

Scris de pe 11 septembrie 2012 în Interesant

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: