RSS

Angelis, entibus spiritualibus

05 sept.

Ingerii, sunt fiinte spirituale adesea intalnite in Biblie. Termenul de inger provine din greaca, de la cuvantul angellos care inseamna mesager. Ei sunt in mai multe religii fiinte cu caracter pozitiv sau negativ (ingerii cazuti). O sa privim ingerii din perspectiva Bibliei, si ce spune aceasta despre ei.

De obicei in Biblie, ingerii apar sub infatisarea unor barbati imbracati in alb, stralucitori, plini de lumina. Ioan 20:12 – „Si a vazut doi ingeri in alb, sezand in locul unde fusese culcat trupul lui Isus; unul la cap, si altul la picioare.” Apocalipsa 15:6 – „Si din Templu au iesit cei sapte ingeri care tineau cele sapte urgii. Erau imbracati in in curat, stralucitor si erau incinsi imprejurul pieptului cu braie de aur.” Apocalipsa 18:1 – „Dupa aceea, am vazut coborandu-se din cer un alt inger, care avea o mare putere; si pamantul s-a luminat de slava lui.” Faptele Apostolilor 12:7 – „Si iata, un inger al Domnului a stat langa el pe neasteptate, si o lumina a stralucit in temniţa (…).” Acestea au fost cateva versete care descriu ingerii sub infatisarea umana.

Biblia vorbeste si despre ingerii pazitori. Matei 18:10 – „Feriti-va sa nu defaimati nici macar pe unul din acesti micuti; caci va spun ca ingerii lor in ceruri vad pururi fata Tatalui Meu care este in ceruri.” Acesta este versetul care vorbeste in special despre ingerii pazitori. Este clar ca ingerii protejeaza, calauzeste, ofera sfaturi, poarta de grija credinciosilor in general: Matei 1:20-21 – „Dar, pe cand se gandea el la aceste lucruri, i s-a aratat in vis un inger al Domnului si i-a zis: „Iosife, fiul lui David, nu te teme sa iei la tine pe Maria, nevasta ta, caci ce S-a zamislit in ea este de la Duhul Sfânt. Ea va naste un Fiu, si-I vei pune numele Isus, pentru ca El va mantui pe poporul Lui de pacatele sale.” Faptele apostolilor 8:26 – „Un inger al Domnului a vorbit lui Filip si i-a zis: „Scoala-te si du-te spre miazazi, pe drumul care coboara spre Ierusalim la Gaza si care este pustiu.””(ofera calauzire)

Ingerii, sunt si ei de mai multe categorii. Ierarhic, sunt structurati in felul urmator: prima categorie sunt arhanghelii (cea mai inalta categorie), urmeaza serafimii, iar apoi heruvimii.

  • Arhanghelii: se refera la ingerii cu grad mai inalt. Probabil cel mai cunoscui de catre crestini este arhanghelul Mihail. Termenul de arhanghel poate fi folosit pentru a defini un inger mai important. Cuvantul arhanghel este gasit doar de 2 ori in Biblie: 1 Tesaloniceni 4:16 – „Caci Insusi Domnul, cu un strigat, cu glasul unui arhanghel si cu trambita lui Dumnezeu, Se va pogori din cer si intai vor invia cei morti in Hristos.” Iuda versetul 9 – „Arhanghelul Mihail, cand se impotrivea Diavolului si se certa cu el pentru trupul lui Moise, n-a indraznit sa rosteasca impotriva lui o judecata de ocara, ci doar a zis: «Domnul sa te mustre»!”
  • Serafimii: sunt printre cele mai importante fiinte din ierarhia cereasca. Ei se afla cel mai aproape de Dumnezeu. Sunt mentionati in cartea Isaia 6:2-6 – „Serafimii stateau deasupra Lui, si fiecare avea sase aripi: cu doua isi acopereau fata, cu doua îsi acopereau picioarele, si cu două zburau. Strigau unul la altul si ziceau: „Sfant, sfant, sfant este Domnul ostirilor! Tot pamantul este plin de marirea Lui!” Si se zguduiau usorii usii de glasul care rasuna, si Casa s-a umplut de fum. Atunci am zis: „Vai de mine! Sunt pierdut, caci sunt un om cu buze necurate, locuiesc in mijlocul unui popor tot cu buze necurate, si am vazut cu ochii mei pe Imparatul, Domnul ostirilor!” Dar unul din serafimi a zburat spre mine cu un carbune aprins in mana, pe care-l luase cu clestele de pe altar.” Acesta este singurul loc in Biblie care vorbeste despre serafimi. Ei sunt caracterizati ca avand 3 perechi de aripi. Ei se inchina lui Dumnezeu tot timpul, dandu-I lauda prin cantari si strigate de lauda.
  • Heruvimii: sunt mentionati pentru prima data in Geneza 3:24 – „Astfel a izgonit El pe Adam; si la rasaritul gradinii Edenului a pus niste heruvimi, care sa invarteasca o sabie invapaiata, ca sa pazeasca drumul care duce la pomul vietii.” Si Satana a fost heruvim inainte de revolta: Ezechiel 28:14,16 – „Erai un heruvim ocrotitor cu aripile intinse; te pusesem pe muntele cel sfant al lui Dumnezeu, si umblai prin mijlocul pietrelor scanteietoare. Prin marimea negotului tau te-ai umplut de silnicie si ai pacatuit; de aceea te-am aruncat de pe muntele lui Dumnezeu si te nimicesc, heruvim ocrotitor, din mijlocul pietrelor scanteietoare.” Termenul de heruvim apare mai de multe ori in Biblie, spre deosebire de serafim si arhanghel. Deasemenea, gasim reprezentari ale heruvimilor le gasim pe Chivotul Domnului si pe Templu. Heruvimii au scopul de a lauda iubirea, sfintenia si puterea lui Dumnezeu.

Gasim multe imagini cu tot felul de ingeri, cu 2 aripi. Dar niciun om nu stie cu adevarat cum arata unul. Cu siguranta ii vom intalni atunci cand vom fi in Slava lui Dumnezeu.

Reclame
 
Scrie un comentariu

Scris de pe 5 septembrie 2012 în Interesant

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: